PRZEPISY KULINARNE
Wszystkim kucharzom wiadomo, ze miodek to wyśmienity i bardzo wartościowy składnik do wielu wielu dań i wypieków. W tej zakładce znajdą Państwo ciekawe sprawdzone przepisy, w których jednym ze składników jest miód.
Miodowe ciasteczka
- 40 dag mąki
- 2 łyżki margaryny
- 4 łyżki mleka
- 1 szklanka naturalnego miodu
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 1 przyprawa do piernika
Podgrzać miód z margaryną ale nie gotować.
Następnie ostudzić masę, dodać mleko oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
Tak przygotowane ciasto dobrze zagnieść i zostawić na noc.
Następnie rozwałkować ciasto na grubość 1/2 cm.
Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka.
Piec w temperaturze 180 C.
Gotowe ciasteczka lekko przestudzić i polukrować bądź polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Pikantne skrzydełka na grila w miodowej marynacie
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
- 4 ząbki czosnku
- Przyprawy:
szczypta curry, ostrej papryki, oregano, bazylii,
Vegeta
Skrzydełka umyć, obsypać Vegetą i odstawić na około 2 godziny do lodówki.
Miód rozpuścić w ketchupie, dodać przyprawy i zgnieciony czosnek.
Do marynaty włożyć skrzydełka i dolać tyle wody aby były całe zanurzone.
Odstawić na parę godzin do lodówki, żeby mięso wchłonęło marynatę.
Następnie skrzydełka dusić w marynacie około 20-25 minut na gazie.
Delikatnie je wyjąć, ułożyć na grillu i zrumienić. Podawać z frytkami, surówkami i schłodzonym piwem.
Smacznego!
Wieprzowina w musztardowo - miodowej glazurze
- mięso wieprzowe (karczek, polędwiczka lub łopatka- wedle uznania)
- pół słoiczka ostrej musztardy
- 3 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
Mięso wieprzowe należy dokładnie umyć, obrać z błonek i pokroić na kawałki zgonie z każdego upodobaniem. Aby wykonać glazurę należy zmieszać musztardę, zmiażdżony czosnek i miód. Następnie tak wykonaną glazurą obficie posmarować mięso i odstawić na ładnych parę godzin do lodówki. Mięso tak zamarynowane ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia i piec do momentu aż mięso będzie miękkie i złociste. Należy pilnować żeby temperatura w piekarniku nie była za wysoka i aby mięso nie przypiekło się zanadto. Podawać na zimno jako wykwintną przekąskę lub na ciepło np. z frytkami i surówką.
Smacznego!
Kawa miodowo - cynamonowa
Każdy z nas lubi uprzyjemnić sobie od czasu do czasu życie jakimś małym smakołykiem. A gdy to urozmaicenie dotyczy codziennej filiżanki kawy tym bardziej może się okazać strzałem w dziesiątkę!
Przekonaliśmy się, że świetnym kompanem do kawy jest miód rzepakowy a gdy do tego kompletu doda się jeszcze kilka ulubionych składników kawa może sprawić jeszcze większą przyjemność. Chcielibyśmy przedstawić Państwu naszą propozycje:
- ½ szklanki mielonej kawy
- ½ łyżeczki cynamonu lub przyprawy do kawy
- ½ szklanki mleka
- 1 lub 2 łyżeczki miodu ( polecamy rzepakowy)
Mieloną kawę zmieszaj z cynamonem lub przyprawą do kawy i zaparz w ekspresie lub dzbanku do parzenia. Podgrzej mleko wraz z 1 łyżeczką miodu rzepakowego (lub 2 łyżeczkami jeżeli ktoś woli słodszą) do temperatury 80 stopni a następnie spień przy użyciu miksera ręcznego. Do filiżanki wlej zaparzoną kawę, dodaj spienione mleko i posyp odrobiną cynamonu lub przyprawy do kawy.
Smacznego!