Miód rzepakowy
Aktualnosci Ul warszawski Ul wielkopolski Multimedia Kupie sprzedam pszczoly







Kup miód rzepakowy


Odbiór osobisty :

Mapa dojazdu

Jesteśmy członkiem SPP

Mapa dojazdu



PRZEPISY KULINARNE

Wszystkim kucharzom wiadomo, ze miodek to wyśmienity i bardzo wartościowy składnik do wielu wielu dań i wypieków. W tej zakładce znajdą Państwo ciekawe sprawdzone przepisy, w których jednym ze składników jest miód.

Miodowe ciasteczka

  • 40 dag mąki
  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 1 szklanka naturalnego miodu
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 1 przyprawa do piernika
Podgrzać miód z margaryną ale nie gotować. Następnie ostudzić masę, dodać mleko oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Tak przygotowane ciasto dobrze zagnieść i zostawić na noc. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 1/2 cm. Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka. Piec w temperaturze 180 C. Gotowe ciasteczka lekko przestudzić i polukrować bądź polać polewą czekoladową. Smacznego!

Pikantne skrzydełka na grila w miodowej marynacie

  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
  • 4 ząbki czosnku
  • Przyprawy: szczypta curry, ostrej papryki, oregano, bazylii, Vegeta
Skrzydełka umyć, obsypać Vegetą i odstawić na około 2 godziny do lodówki. Miód rozpuścić w ketchupie, dodać przyprawy i zgnieciony czosnek. Do marynaty włożyć skrzydełka i dolać tyle wody aby były całe zanurzone. Odstawić na parę godzin do lodówki, żeby mięso wchłonęło marynatę. Następnie skrzydełka dusić w marynacie około 20-25 minut na gazie. Delikatnie je wyjąć, ułożyć na grillu i zrumienić. Podawać z frytkami, surówkami i schłodzonym piwem. Smacznego!

Wieprzowina w musztardowo - miodowej glazurze

  • mięso wieprzowe (karczek, polędwiczka lub łopatka- wedle uznania)
  • pół słoiczka ostrej musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
Mięso wieprzowe należy dokładnie umyć, obrać z błonek i pokroić na kawałki zgonie z każdego upodobaniem. Aby wykonać glazurę należy zmieszać musztardę, zmiażdżony czosnek i miód. Następnie tak wykonaną glazurą obficie posmarować mięso i odstawić na ładnych parę godzin do lodówki. Mięso tak zamarynowane ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia i piec do momentu aż mięso będzie miękkie i złociste. Należy pilnować żeby temperatura w piekarniku nie była za wysoka i aby mięso nie przypiekło się zanadto. Podawać na zimno jako wykwintną przekąskę lub na ciepło np. z frytkami i surówką. Smacznego!

Kawa miodowo - cynamonowa

Każdy z nas lubi uprzyjemnić sobie od czasu do czasu życie jakimś małym smakołykiem. A gdy to urozmaicenie dotyczy codziennej filiżanki kawy tym bardziej może się okazać strzałem w dziesiątkę! Przekonaliśmy się, że świetnym kompanem do kawy jest miód rzepakowy a gdy do tego kompletu doda się jeszcze kilka ulubionych składników kawa może sprawić jeszcze większą przyjemność. Chcielibyśmy przedstawić Państwu naszą propozycje:
  • ½ szklanki mielonej kawy
  • ½ łyżeczki cynamonu lub przyprawy do kawy
  • ½ szklanki mleka
  • 1 lub 2 łyżeczki miodu ( polecamy rzepakowy)
Mieloną kawę zmieszaj z cynamonem lub przyprawą do kawy i zaparz w ekspresie lub dzbanku do parzenia. Podgrzej mleko wraz z 1 łyżeczką miodu rzepakowego (lub 2 łyżeczkami jeżeli ktoś woli słodszą) do temperatury 80 stopni a następnie spień przy użyciu miksera ręcznego. Do filiżanki wlej zaparzoną kawę, dodaj spienione mleko i posyp odrobiną cynamonu lub przyprawy do kawy. Smacznego!

Wokół naszej pasieki 51%terenów to czyste lasy

Zdrowy miód rzepakowy - zdrowe serce

O nas Polecane strony