RZEPAK
Każdy z nas widział piękne, żółte pola kwitnącego w maju rzepaku. Zapewne nasze pierwsze skojarzenie w związku z tą rośliną to: olej rzepakowy.
Ta niepozorna roślina ma wiele innych cennych walorów.
Wykorzystuje się ją do celów spożywczych, technicznych, a także energetycznych jako biopaliwo. Tłuszcz pozyskiwany z nasion rzepaku służy do produkcji oleju jadalnego, margaryn, wyrobów cukierniczych, piekarniczych oraz konserw.
Natomiast z samego oleju rzepakowego wytwarza się biodiesel- paliwo do napędu silników wysokoprężnych. Olej rzepakowy służy także w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym do produkcji mydła, środków piorących, pokostów, farb i lakierów. Używany jest również do wykańczania, impregnowania i farbowania tkanin oraz wyprawiania skór. Warto dodać że Polska jest jednym z największych producentów rzepaku w Europie. Ze względu na wielkość zbiorów i areał uprawy Polskę wyprzedzają jedynie Niemcy i Francja.
Roślina ta ma jeszcze jedno, niezwykle ważne zastosowanie- jest rośliną miododajną. Pszczelarze z wielu krajów cenią ją ponieważ mogą pozyskać z niej bardzo smaczny i zdrowy miód.